Saturday 2 June 2007

Forfalskninger og reparationer

Problemet med forfalskede og reparerede frimærker har eksisteret i mere end 100 år og flere gange har jeg i samtale med ældre, erfarne samlere hørt bemærkningen: ”Er de forfalskninger nu igen i omløb? Men de er jo ikke farlige. Samlerne kender dem jo og lader sig ikke narre.” Det kunne f.eks. dreje sig om det 2 RBS som vises til venstre og som jeg mener er fremstillet af brødrene Spiro i Hamborg i 1880'erne. Dvs. næsten 30 år efter det udkom.

Det er sikkert rigtigt, at for bare 10 år siden kendte man sine lus på gangen. Imidlertid har de mange internetauktioner - hvorom jeg som udgangspunkt kun har godt at sige, fordi de giver samlerne et væld muligheder, som ikke eksisterede tidligere – givet problemet ny aktualitet, fordi de når ud til købere som ikke er omgivet af et erfarent miljø af samlere og derfor risikerer at blive snydt.

De store auktionshuse på Internettet gør desværre ikke nok for at forsøge at begrænse problemet. Bl.a. med deres accept af såkaldte ”private auktioner”, der forhindrer den erfarne samler i at give den mindre erfarne samler et vink om at det han eller hun byder på nok er forfalsket, kan man i visse tilfælde – men ikke alle, fordi nogle accepterer at tage et forfalsket mærke retur - endog sige, at auktionshusene lukker øjnene for problemet. Synd, også for husene selv, for den fremgangsmåde kan ikke skabe flere tilfredse kunder.

Opmærksomheden om problemet er heldigvis voksende. Et effektivt modtræk er hjemmesider, hvor samlere kan henvende sig med et muligt problem. http://www.fakebase.dk/ som fungerer på helt frivillig basis med bistand fra samlere, der har erfaring på et helt specifikt område eller ved, hvor relevante oplysninger om forfalskninger findes i litteraturen, er en sådan.

Med Fakebase.dk ’s egne ord så er ”ideen at skabe et fælles forum, hvor man kan finde og formidle information om falsknerier, reproduktioner og repara­tioner af danskrelateret filatelistisk materiale. Databasen indeholder en bil­led- og tekstbeskrivelse af falske objekter. Den er bruger-redigeret; brugere kan tilføje objekter og der kan kommenteres på eksisterende objekter. End­videre rummer databasen en "korttids"-database, hvor det er muligt at gøre opmærksom på online auktioner, hvor salgsobjektet er tvivlsomt eller åben­lyst falsk. Også objekter, der er beskrevet som værende falske, vil kunne være på, da disse ofte senere sælges som værende ægte. …. Andre brugere kan nu give deres bedømmelse, og baseret på disse beregnes en 'sandsynlighed for falsk' der løbende angives på siden."

Michael Appel, FakeBase’s samvittighedsfulde ”far”, fortjener stor ros for sit initiativ, som man kunne mene burde være en opgave, der lå hos Danmarks Filatelist Forbund. Gid Michael mange år fremover og med fortsat bred opbakning vil videreføre sin blandt samlerne populære hjemmeside.

205 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 205 of 205
Anonymous said...

mаgnificent publish, vегy infoгmаtive.
I'm wondering why the opposite experts of this sector don't
understand this. Υou should contіnue your wrіting.
Ι am sure, уou have a hugе rеаders' base already!

my website ... verdopple deine dates ()

Anonymous said...

Qualitу articles is the cruсіal tо intеrest the vіsitors to paу a quick νisit thе wеb sitе, thаt's what this site is providing.

Feel free to visit my web site ... Bauchmuskelübungen

Anonymous said...

Very energetic post, I loved that a lot. Will there be a part 2?


Here is my web-site: buy idol lip

Anonymous said...

Тhаnks very nice blоg!

Also νisit my рage chatroulette

Anonymous said...

Thank yοu for anotheг wοnԁerful
post. The ρlace else may just anуone get that kind of іnformation іn suсh аn
іdeal mannеr оf writing? ӏ have a presеntatіοn ѕubsеquent
week, anԁ I am on the seаrch for ѕuch info.


Ηere is my blog pοst :: chatroullet []

«Oldest ‹Older   201 – 205 of 205   Newer› Newest»