Saturday, 30 June 2007

En las til mærke? Nej! Et meget sjældent frimærke

Tre stempler og skævt centreret. Det mærke hører vist hjemme i en indstiksbog med mærker til studiebrug eller bare dubletter. Forkert! Det er et mærke, som jeg med stolthed viser frem som et af de sjældneste i min samling. Mærkets tre AARUP-stempler af helt forskellig type betyder at mærket formentlig kan kaldes unikt.

Jeg indlemmede dette 4-øres mærke i min samling danske tofarvede mærker for ca. 35 år siden, og jeg har studeret det mange gange, fordi det har en lille tykhed midt på venstre yderramme. Kikker man nøjere efter, er det en lille streg, der ligger helt parallelt med rammelinjen. På grund af stemplerne var jeg ikke opmærksom på, at mærket har omvendt ramme.

Så en dag så jeg det, og angreb problemet fra en ny vinkel. Det kunne jo være et af de sjældne mærker med omvendt ramme, som alle samlere af de tofarvede serier håber at finde. Altså en af de isolerede omvendte rammer, fordi der findes tryk, hvor alle mærker i arket har omvendt ramme, og de er ikke spor af sjældne.

Schäffer skriver s. 312 i AFA specialkataloget fra 1981, at tofarvede 4-øres mærker med nummerstempler og med omvendt ramme kan være 1., 2., 8., eller 11., tryk, men at de fleste af disse mærker er fra 12. tryk fa 1878. 12 tryk er trykt med to trykplader, kaldet en A- og en B-plade med hver 100 klicheer. I A pladen findes 22 omvendte rammer og i B-arket én enkelt omvendt ramme. Mit mærke med "fortykkelse" på venstre yderramme er B-19 ifølge Schäffers diagram. Det er altså trykt med den ene isolerede omvendte rammekliche der fandtes i B-pladen.

Aarup ligger på Fyn i Assens Kommune. Hvorfor mærket er blevet annulleret med tre templer; et stjernestempel, et nummerstempel og et bystempel af lapidartypen kan man kun gisne om. Postkontoret har været meget grundigt, hvilket det i øvrigt også skule være ifølge instruksen.

1 comment:

Anonymous said...

Det er helt rigtigt. Pos B 19 i tryk 12. RF 16.119. Setting 16B - En af de fine isolerede...
Med samlerhilsen Stephen/Rahjun